Najčešći kvarovi na reduktoru

Za smanjenje brzine vrtnje pogonskog vratila i radnog vretena bez mijenjanja brzine vrtnje pogonskog stroja ili motora, koristi se reduktor, odnosno mehanički prijenosnik. Stoga se ugrađuje između motora i radnog dijela nekog stroja ili vozila. Prijenos snage i gibanja reduktora ostvaruje se pomoću posebnog oblika njegovih dijelova, odnosno zupčanika te trenjem. Donosimo vam najčešće kvarove na reduktoru, odnosno njegovih dijelova.

1. Dotrajalost potrošnih dijelova – uzrokuje curenje ulja iz reduktora i ulazak nečistoča. Time se povećava temperatura pokretnih dijelova reduktora i dolazi do višestruko bržeg trošenja pokretnih dijelova.
2. Neredovito ili nestručno servisiranje – reduktor nakon od proizvođača propisanog broja radnih sati treba pregledati, vidjeti u kakvom su stanju lageri, brtve i ostali dijelovi reduktora, treba provjeriti količinu ulja u reduktoru i po potrbi dotočiti ulje, također staro ulje zamijeniti novim.
3. Nestručna montaža, popravak ili izrada rezervnih dijelova – prilikom nestručnog servisa reduktora potrošni dijelovi zamijenjeni su nestručno ili su kupljeni potrošni dijelovi neadekvatni, npr. izrađeni od krivog materijala ili su drugačijih dimenzija ili su kupljeni od nepoznatih i neprovjerenih proizvođača. Prilikom zamjene ulja nije uliveno ispravno ulje ( ulje treba biti što gušće ali nesmije se koristiti mast jer pokretni dijelovi tu mast maknu od sebe i ima je svugdje sam ne na njima di je najviše potrebno)
4. Korištenje reduktora za opterećenja veća od onih za koje je predviđen – radi uštede kupi se neadekvatan reduktor koji nemože podnjeti sile veće od onih za koje je dimenzioniran. Prilikom nailaska na veću silu otkine se dio zuba sa zupčanika ili pužnog kola i taj otkinuti dio uđe između ostalih i podrobi ostale zube.

“Proizvodimo zupčanike ravne i kose čeone, kao i pužna kola do M=18 i ø=2000 mm, stožne zupčanike do M=10 i ø=500 mm, zubne letve, pužne vijke, radimo usluge provlačenja i dubljenja utora, remontiramo i proizvodimo reduktore, nudimo usluge klasičnog tokarenja do ø=1200 mm, kao i CNC tokarenje, kružno brušenje i ostale usluge strojne obrade iz različitih materijala kao što su čelik, bronca, prokrom, tekstolit, sipas i drugo”, poručuju iz tvrtke Skil.